AANMELDEN INLOGGEN
      • Locatie
      • Stadsgaleriij
      • Oude Vest34
      • 4811cn Breda
      • Noord-Brabant, Nederland
      • Van
      • 05 juni 2019
      • Tot
      • 10 juni 2019
    • Algemene informatie

      • Leeftijdscategorie
      • alle leeftijden
        • Indicatie entreeprijzen
        • - volwassen
        • - kinderen
        • - senioren / 65+
        • 0,00
        • 0,00
        • € 0,00
      • (Openings)tijden
      • 12:00 - 17:00 uur

      Extra informatie




      ‘Thema’s’ is de titel van de expositie van Marion van Bergen en Mieke van Zundert uit Zundert. Beide beeldend kunstenaars, een graficus en een schilder, maken werk in series en aan de hand van projecten. Deze thema’s en andere zijn te zien op de expositie die van 5 juni tot en met tweede Pinksterdag op maandag 10 juni in de Stadsgalerij aan de Oude Vest in Breda dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur is te zien.
      Veel van die projecten hebben raakvlakken. Zo hebben beiden een obsessie voor oude materialen en serviezen waar ze ieder op hun manier weer stillevens mee samenstellen, ook zijn ze beiden geïntegreerd door oude foto’s.

      De expositie heeft een extra feestelijk tintje omdat het sprake lijkt te zijn van een werkjubileum. De twee kunstenaars werken al 25 jaar in meerdere vormen, projecten en organisaties samen. Vanuit een voorzichtig briefje op een prikbord van Marion ontstond langzaam een idee, dat later de kans kreeg bij de oprichting van stichting Beeldend Centrum. Vandaar uit zijn weer heel veel andere projecten ontstaan, zoals schilderfestivals, kunstuitleen en de Zundertse kunstroute, waar ze samen en met anderen aan werkten. De laatste jaren exposeren de twee ook in duo exposities.

      Marion van Bergen begon als tekenaar en schilder, doorliep diverse kunstopleidingen en eindigde bij haar grote liefde de grafiek. Ze maakt houtsneden en litho’s. Dit laatste doet ze in het nationale Steendrukmuseum in Valkenswaard, waar ze iedere vrijdag werkt en demonstraties geeft.
      Mieke van Zundert heeft zich als schilder ontwikkeld naar een impressionistische stijl. Een groot deel van haar werk is ‘live’ of plein-air geschilderd, waar deze impressionistische toets goed tot zijn recht komt. Daarnaast vormt ze op een bijzondere manier kleine verhalende beelden van papier, lijm, acryl en ‘heel veel geduld’.
      Mieke van Zundert gebruikt zowel haar objecten als haar schilderen om de wereld om haar heen vast te leggen. Ze heeft nog steeds de neiging om verhalen te vertellen, de wereld om haar heen te documenteren. Thema’s: Haar reizen naar Berlijn en Auvers sur Oise, waar ze naast plein-air schilderen ook verhalende schilderijen maakte, haar project ‘Keten’ met burgemeesters-portretten, of de hedendaagse geschiedenis van haar woonplaats. Haar project ‘vergeten foto’s’ is daar ook een goed voorbeeld van. Ze vindt op rommelmarkten en in kringloopwinkels foto’s van mensen, die feestelijke gebeurtenissen markeren: een bruiloft, een communiefeest, een familiefoto, een gestorven zoon, vakantiefoto’s. Die foto’s hebben jaren bij iemand op kast gestaan, maar nu zijn ze achteloos verplaatst naar de bakken van de kringloopwinkel. Mieke ‘redt’ die foto’s, documenteert de vindplaats en overige gegevens en schildert vervolgens de foto uit, zodat weer ‘van belang’ zijn. De foto’s komen ook uit Breda, het hele land en België. De foto’s vormen ook een ‘tijdsbeeld’. Ze komen uit het begin van de vorige eeuw, de oorlogstijd, tot en met deze tijd. Kijkend naar de foto’s doen zich boeiende verhalen vermoeden Er ligt antiek fotoalbum klaar, met gaten in de pagina’s waar ooit andere foto’s ruw uit verwijderd zijn. Wanneer de pagina’s van dit album weer zijn gevuld is het project klaar.

      Ook Marion werkt naar foto’s. Zij zoekt naar foto’s van jonge mannen, vlak voor de oorlog. Keurig in het pak en ontzettend jong. Ze weten nog niets van de verschrikkingen van de komende jaren. Van deze foto’s maakt ze portretten in litho druk. Aanleiding voor het project was een opmerking van haar vader, die zei: ‘die oorlog heeft me mijn jeugd gekost.’
      Een andere serie is ontstaan met boeken en prenten over en van kunstenaars die samen met een bijpassend voorwerp een stilleven vormen.
      Verder vormt de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron. Kleine dingetjes die ze vindt tijdens de wandelingen haar hond, of een paaltje met rommelige planten eromheen.
      De serie cirkels is zo ontstaan. Een cirkel staat voor de kringloop van de natuur, blaadjes die van een boom vallen om plaats te maken voor nieuwe. Veertjes die zo licht zijn, zo mooi van structuur. Vogels laten vallen in de rui. Er is ook iets wreeds in een hoopje veren van een prooivogel in het bos. Een cirkel heeft geen begin en geen eind, komt vaak in de natuur voor. Het geeft haar ook een extra uitdaging om de voorwerpen te positioneren zonder dat het saai wordt. De veertjes zijn een uitdaging op zich, het probleem daarbij is om ze de lichtheid en de fijne structuur weer te geven met de beperkingen van de houtsnede. Nieuw is, dat Marion ook wel plein-air werkt en gemaakte tekeningen direct omzet in houtsnede.

      De expositie van Mieke van Zundert en Marion van Bergen wordt op woensdag 5 juni om 20.00 uur geopend door scheidend burgemeester Lenie Poppe-de Looff. Het zal een van haar laatste optredens als burgemeester van Zundert zijn. In de tijd dat ze in Zundert werkte heeft ze het werk van zowel Mieke als Marion kunnen volgen tijdens de diverse culturele projecten en exposities.

      De expositie heeft een extra feestelijk tintje omdat het sprake lijkt te zijn van een werkjubileum. De twee kunstenaars werken al 25 jaar in meerdere vormen, projecten en organisaties samen. Vanuit een voorzichtig idee met een briefje op het prikbord in de bibliotheek, ontstond langzaam een idee, dat later de kans kreeg bij de oprichting van stichting Beeldend Centrum. Vandaar uit zijn weer heel veel andere projecten ontstaan, zoals schilderfestivals, kunstuitleen en de Zundertse kunstroute, waar ze samen en met anderen aan werkten. De laatste jaren exposeren de twee ook in duo exposities.

      In de expositie is ook een portret van de burgemeester te zien, evenals van oud-burgemeester Van der Velden en scheidend burgemeester Crone van Leeuwarden.


      Meer informatie:
      Mieke van Zundert 06 55 34 66 16
      Marion van Bergen 06 45 64 46 53
      contact@miekevanzundert.eu
      NB: er wordt ingericht op maandagmiddag, dinsdag en wellicht woensdag, voorafgaand aan de opening






      Organisatie

      • Organisatie: Mieke van Zundert en Marion van Bergen
        Adres: Molenstraat 75
        Postcode: 4881cr
        Plaats: Zundert
        Telefoon: 0655346616
        Email: miekevanzundert@gmail.com

      Locatie


      Evenement




      Bekijk een grote kaart

      naar boven
  • Vind je evenement

Festivals

Lammetjesdag Orvelte

Zondag 16 juni is het Lammetjesdag in Orvelte. Dit vieren wij met pannenkoeken, lekkere drankjes en ..

Buitengewoon Bevrijd

Terug in de tijd op zaterdag 4, en zondag 5 mei! Op het gehele park vind je 'living history' waarbij..

Open Atelier en Beeldentuin

Deelname Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie aan Open Atelierroute Apeldoorn en aan de Open Atelierda..

Open Atelier en Beeldentuin

Deelname Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie aan Open Atelierroute Apeldoorn en aan de Open Atelierda..

Disco

Silent Everything

SILENT EVERYTHING - HET GROTE SILENT DISCO SPEKTAKEL De leukste Silent Disco around is weer terug..

Single Meet Single Party Deventer - 80’s, 90’s, 00’s till now

Wat kun je verwachten Sfeerimpressie: https://singlemeetsingle.nl/single-meet-single-platform/fot..

Swingnight 80's, 90's, 00's til now!!! bij Boode Bathmen

Dansen, swingen en uit je dak gaan op de beste hits uit de 80's, 90's, 00's tot nu in de Grote Zaal...

30+ Dancing Party Emmen

Party voor iedereen vanaf 30 jaar ?? Relaxed en gezellig uitgaan met leuke leeftijdsgenoten en lekk..