AANMELDEN INLOGGEN
      • Locatie
      • Slot Zuylen
      • Tournooiveld 1
      • 3611AS Oud-Zuilen
      • Utrecht, Nederland
      • Van
      • 22 april 2017
      • Tot
      • 24 september 2017
    • Algemene informatie

      • Leeftijdscategorie
      • 8 tot 80 jaar
        • Indicatie entreeprijzen
        • - volwassen
        • - kinderen
        • - senioren / 65+
        • 10,50
        • 5,00
        • € 10,50
      • (Openings)tijden
      • 11:00 - 17:00 uur

      Extra informatie

      Gerrit Rietvelds eerste opdracht
      In 1905 kreeg de toen 17-jarige Gerrit Rietveld de opdracht van de toenmalige bewoner, Frederik baron Van Tuyll van Serooskerken, om een serie meubels te maken voor het Poortgebouw. Gerrit Rietveld leerde op dat moment het vak in het atelier van zijn vader, de Utrechtse meubelmaker Jan Cornelis Rietveld (1860-1933), die een paar jaar eerder al enkele archiefkasten had gemaakt voor het kasteel. Die bijzondere aanwezigheid van werk van vader en zoon en hun samenwerking voor het Poortgebouw is de aanleiding voor de themarondleiding Rietveld in Slot Zuylen. Vernieuwing aan de Vecht.

      De Stijl
      In een interview in 1959 zei Rietveld dat hij tijdens het maken van de nog traditionele meubels tot het inzicht kwam dat zijn artistieke toekomst elders lag: "Ik ben niet van de oude stijlen afgehaakt, omdat ik ze niet mooi vond. Of omdat ik het niet goed kon maken, want ik had het vak goed geleerd. Maar ik ben ermee uitgescheden, omdat het geen voldoening gaf. Ik zag er geen toekomst is. Want alles wat je maakte in die oude stijlen was eigenlijk slechter dan wat de mensen in die tijden zelf maakten." Maar toch, aldus meubelrestaurator en gastcurator Nico Hijman: "In de meubels zie je Rietvelds traditionele origine, maar de vernieuwende elementen erin getuigen tegelijkertijd van zijn bijzondere ontwerpvaardigheden." In 1919 bekeerde Rietveld zich volledig tot de moderniteit met zijn aansluiting bij de De Stijl beweging die een paar jaar eerder was opgericht.

      ezoekers maken tijdens de rondleiding een reis door de meer recente geschiedenis van Slot Zuylen gecombineerd met het verhaal rondom Gerrit Rietveld. Schilderijen, foto's, archiefstukken, tekeningen en originele meubels vertellen over een vernieuwingsgezinde baron, die bekend staat als de 'betonbaron', en die vanaf 1900 het eeuwenoude Slot Zuylen klaarstoomde voor de twintigste eeuw. De presentatie in het historische interieur van een aantal iconische Rietveld meubels uit de jaren 1920 en later, die in bruikleen zijn gegeven, maakt duidelijk hoe baanbrekend de nieuwe strakke vormgeving van Rietveld en de kunstbeweging De Stijl was. In 1935 verbouwde Frederiks zoon, de gelijknamige laatste bewoner van Slot Zuylen, de biljartkamer van zijn vader tot nieuwe slaapkamer. Hij koos voor een voor die tijd moderne inrichting met verwijzingen naar vernieuwende ontwerpers als Frank Lloyd Wright en Berlage. Dit was toen heel ongebruikelijk voor een historisch kasteel van een adellijke familie.

      Exclusieve Rondleiding
      Het Poortgebouw is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar ter gelegenheid van het themajaar Mondriaan to Dutch Design gaan de deuren van deze intieme ruimte op gezette tijden open. Conservator van Slot Zuylen Gerbrand Korevaar: "Rietveld kreeg de opdracht om meubels te maken die een eenheid vormden met de architectuur van het Poortgebouw. Die onderlinge verbinding tussen meubels en de ruimte eromheen zoekt Rietveld ook in zijn latere werk, zoals bij het Rietveld Schöderhuis. De opdracht voor Zuylen was in die zin een prelude voor Rietvelds latere baanbrekende oeuvre. Deze presentatie is een unieke mogelijkheid om dat te ervaren in de ruimte waarvoor en waarin (de tafel past niet door de smalle trap) de meubels zijn gemaakt."

      Openingstijden & reserveren
      Slot Zuylen is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur. Om 11:30, 12:30, 13:30; 14:30 en 15:30 wordt de Rietveld-rondleiding door Slot Zuylen aangeboden.

      Om 15:00 is er een exclusieve rondleiding met een bezoek het Poortgebouw. Reserveren is hiervoor verplicht via info@slotzuylen.nl o.v.v. Rietveld. Voor deze rondleiding geldt een toeslag van € 2,50 per persoon. Het Poortgebouw is beperkt toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn.

      Stijljaar
      Deze Rietveld presentatie is onderdeel van het hoofdprogramma van het themajaar 'Mondriaan to Dutch Design', dat in 2017 wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kunststroming De Stijl. Voor de viering van dit landelijke themajaar hebben Utrecht en Amersfoort de krachten gebundeld en gezamenlijk een veelzijdig programma georganiseerd. Alle activiteiten en tentoonstellingen zijn te vinden op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

      Organisatie


      Locatie


      Evenement




      Bekijk een grote kaart

      naar boven
  • Vind je evenement

Festivals

Lammetjesdag Orvelte

Zondag 16 juni is het Lammetjesdag in Orvelte. Dit vieren wij met pannenkoeken, lekkere drankjes en ..

Buitengewoon Bevrijd

Terug in de tijd op zaterdag 4, en zondag 5 mei! Op het gehele park vind je 'living history' waarbij..

Open Atelier en Beeldentuin

Deelname Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie aan Open Atelierroute Apeldoorn en aan de Open Atelierda..

Open Atelier en Beeldentuin

Deelname Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie aan Open Atelierroute Apeldoorn en aan de Open Atelierda..

Disco

Silent Everything

SILENT EVERYTHING - HET GROTE SILENT DISCO SPEKTAKEL De leukste Silent Disco around is weer terug..

Single Meet Single Party Deventer - 80’s, 90’s, 00’s till now

Wat kun je verwachten Sfeerimpressie: https://singlemeetsingle.nl/single-meet-single-platform/fot..

Swingnight 80's, 90's, 00's til now!!! bij Boode Bathmen

Dansen, swingen en uit je dak gaan op de beste hits uit de 80's, 90's, 00's tot nu in de Grote Zaal...

30+ Dancing Party Emmen

Party voor iedereen vanaf 30 jaar ?? Relaxed en gezellig uitgaan met leuke leeftijdsgenoten en lekk..